Какво е апитерапия

  Накратко апитерапията е лекуване с пчелни продукти. Това са пчелен мед, прашец, пчелно млечице, клей, (наричан още прополис), пчелна отрова, восък.

 Нектарен мед -Този мед пчелите събират от нектар от медоносни растения. Този нектар се сгъстява и преработва от пчелите като накря се получава мед, който може да има различен аромат цвят и гъстота в зависимост от растенията, от които е събиран. 

  Манов мед - този мед пчелите събират от маната, която се отлага по листата на дърветата. Това е сладък сок, който въшки изсмукват от листата на дърветата. След събирането на сока и преработката му от пчелите се получава мед, който е по-гъст и по-тъмен от нектарния мед. Има и по-различен състав, например съдържа повече минерали, както и много повече микроелементи.

  Прашец - пчелите го събират от растенията. Обработват го и го съхраняват под формата на малки топченца големи 1-2 мм. Използват го за храна на ларвите.

  Пчелно млечице - това е секрет, който младите пчели кърмачки отдеят. Използват го за храна на ларвите в първите няколко дни от развитието им.  Пчелата майка се храни с пчелно млечице през целия си живот, като това подпомага изкючително високата и продуктивност. Освен че има няколко пъти по дълъг живот от другите пчели, тя е способна да снася по 1000-2000 яйца на ден.

  Пчелен клей (прополис)-пчелите го събират от кората и пъпките на дърветата. Изключително полезен продукт. Представлява естествен антибиотик без никакви странични ефекти и отличен имуностимулатор. В кошера се използва като лепио за запечатване на пролуките, за полиране на килийките в питите, също така ако пчелите убият вредител влязъл в кошера и ако той е твърде голям за да го изхвърлят, мумифицират тялото му с прополис, като по този начин предпазват убежището си от разпространението на бактерии.  Прополиса съдържа всички витамини без витамин К, като съдържанието на витамин P e около 500 пъти повече отколкото в портокалите. Съдържа 16 вида амино-киселини, както и всички необходими на човека минерали без сярата.

  Пчелна отрова (Апитоксин) - Изключително силна отрова. Изпозва се за защита на пчелното семейство от неприятели.  При ужилване се освобождава в тялото като различните хора имат различно ниво на чувствителност При нормално чувствителните хора опасни са над 200 едновременни ужилвания. В много случаи обаче дори едно ужилване може да предизвика сериозна опасност за хора със свръхчувствителност, като действа предимно на нервната система.  Има изключително сложен химичен състав като се използва за лечение на различни заболявания. Според скорошни изследвания пчелната отрова може да унищожава дори ХИВ вируса. Най-стария метод за лечение е чрез директно ужилване от пчела. Вече има кремове съдържащи пчелна отрова, като по този начин третирането е напълно безболезнено.  Важно е да знаем, че пчелите жилят само за защита на кошера, след което умират поради разкъсване на вътрешните органи. В природата не биха ужилили освен ако не бъдат стиснати. Жилото остава в тялото, като на основата му има торбичка с отрова. При изваждането му трябва да се стремите да не стискате торбичката за да не се инжектира допълнителна отрова. (примерно странично с нокът) 

  Пчелен восък - отделя се от специални жлези на пчелите. Използва се като строителен материал в кошера. Има сложен химичен състав. Използва се в промишлеността както и за лечение. Може да се яде необработен като така по-голямата част от него не се усвоява от организма и се изхвърля, като това помага за очистване на чревния тракт.