Как да изберем качествен пчелен мед

От къде да си купим качествен пчелен мед и как да го познаем? Това е въпрос, който много хора си задават

Не е тайна за никого, че пчелният мед е изключително полезен за човешкото здраве.  За жалост качеството на меда, който си купуваме може да варира в големи граници – от разреден  мед, в който се  съдържат по-малки количества ценни вещества, до  мед който  на практика не е направен от пчели и в най-лошия случай, който съдържа вещества и химикали вредни за човешкото здраве. 

 

I.  Добавяне на захар в меда.

 Натуралния пчелен  мед съдържа два вида захари в приблизително еднакво съотношение – фруктоза и глюкоза. Не захарта обаче прави меда толкова полезен за човека, а десетките други вещества, които оказват благотворно действие върху организма ни. Една част от тези елементи пчелите синтезират в телата си, а друга събират от нектара и прашеца на растенията.  За да произведат  1кг мед пчелите прелетяват средно 180 000 километра и посещават около 5 милиона цвята.

От друга страна модерната наука е намерила начин да произвежда евтин глюкозо-фруктозен сироп от царевица (HFCS - High Fructose Corn Syrup) Тъй като е доста по-евтин от бялата рафинирана захар (захароза) е масово използван в хранително-вкусовата промишленост.  И понеже меда така или иначе съдържа фруктоза и глюкоза, смесването му със синтетично произведената захар не променя състава му. Обаче както написах горе пчелния мед не е полезен заради захарта в него, а заради всички останали вещества , които съдържа. Добавянето на  евтин глюкозо-фруктозен сироп, който е единствено захар и нищо друго на практика намалява процентното съдържание на витамини, минерали, ензими, органични киселини, прашец и други съставки, които правят меда незаменим. 

Обикновено добавянето на HFSC се прави от прекупвачите и крайните дистрибутори на меда. Самите пчелари, които не са добросъвестни и не стоят с името си зад меда, който продават обикновено подхранват кошерите с бяла рафинирана захар, която пчелите  смесват с нектара събиран от растенията. Преработват я до прости захари ( фруктоза и глюкоза) и така химическия състав на меда в общи линии остава непроменен, но отново излиза същия недостатък, че част от меда е произведен от „чиста“ рафинирана захар, която не съдържа нищо друго освен ……. захар.  

II. Съдържание на вредни за човека химикали и вещества в меда. Тези отрови  могат да попаднат вътре по две причини. Едната е замърсяването на околната среда с пестициди, токсини и тежки метали, които в крайна сметка стигат до трапезата ни заедно с храната отглеждана в тези райони. Тук пчелните продукти не правят изключение. Втората причина е третирането на пчелите с различни препарати при лекуване. Поради незнание, немарливост или от стремеж за максимална печалба един пчелар може да допусне в меда да влязат вещества вредни за човека. Главният въпрос е как да сме сигурни ,че не купуваме замърсен мед за нас и семейството си.

Най-важното е да не купувате мед от супермаркета.Ако знаете  супермаркет, за който основна цел е здравословното хранене на жителите на държавата значи сте щастливци, но за тези които вярват, че основна цел на веригите магазини е максималната печалба нещата стоят по друг начин. За да имат добра печалба  те ще купуват възможно най-евтиния мед. Никой пчелар в България не продава директно на големите вериги магазини. Магазините купуват от дистрибутори и търговци на едро, които в повечето случаи не са производители на меда, който продават.  Дистрибуторите за да имат печалба освен да добавят евтина захар в меда изкупуват меда от пчеларите на възможно най-ниските цени. Пчеларите за да имат печалба ще се стремят да произвеждат възможно най-евтин мед.

Трябва да споменем факта, че българският мед е сравнително качествен и екологично чист. Поради по-ниския интезитет на селското стопанство, както и на липсата на замърсяващи околната среда производства. Не така стоят нещата в други държави, ще споменем най-големия износител на пчелни продукти в света  -  Китай. Заради замърсяването на околната среда има райони в които пчелите са напълно измрели  и хората са принудени да опрашват дръвчетата „ръчно“ . Заради съмнителното качество на меда, както и убийствено ниските цени много държави се опитват да забранят вноса от Китай. За да избегнат забраните дистрибуторите  на мед реекспортират китайския мед. Вкарват го в едни държави от където го препродават на забранените пазари с нов произход  (на хартия). 

От всичко казано следва , че когато си купуваме мед от магазин не получаваме абсолютно никаква гаранция за качество. Както казах българските пчелари нямат възможност да продават меда си директно на големите магазини.

Как да си купим качествен  мед?  Най-важното правило е да го купувате директно от производител, а не от прекупвач или от магазин. Разбира се купуването от производител не е достатъчен критерий за качество. Ето няколко правила и ако успеете да изпълните повечето от тях ще успеете да намерите пчелар произвеждащ качествен мед.

1.       Разберете къде се намира пчелина. Пчелите летят в радиус до 3км от кошера като ефективният медосбор е  около 2км. Този радиус трябва да бъде екологично чист, без замърсяващи производства и по възможност да няма населени места. Също така е добре да няма земеделски площи с усилено третиране с пестициди по време на медосбора.

2.       Всички кошери са условно съставени от две части. В едната част живее пчелното семейство, там се снасят яйцата от майката, отглеждат се ларвите, събира се прашец и.т.н.   Другата част е тази в която се събира меда, който е предназначен за събиране и консумация.  Когато пчелите се третират с препарати е задължително тази част със меда за консумация или т.нар стоков мед да не е на кошера. Тя обикновено е „втори етаж“.

3.       Всички пчелари подхранват пчелите  със захар или готова подбуда купена от магазин. Това се прави по няколко причини (стимулиране на яйцесносната дейност на пчелата майка, запасяване за зимата, вкарване на антибиотици за лекуване на пчелите (болестите по пчелите не са опасни за човека). При всички случай обаче „надстройката на кошера“ в която се събира стоков мед не трябва да е сложена, за да не попадат в стоковия мед остатъци от препарати или рафинирана захар.

4.       По правило истинският мед се захаросва след като е бил изваден от кошера. Изключение прави меда от акация. Времето за захаросване зависи от гъстотата на меда и  растенията от които е събиран като варира от няколко месеца до над година. Ако един пчелар няма никакъв захаросан мед причините са:

- всичкия му мед е чисто пресен.

- разреждан е със захар и вода или изобщо не правен от пчели.

-по някаква причина в България хората предпочитат течен мед, някои пчелари загряват захаросания мед за да декристализира (става отново течен) за по-добър търговски вид. Трябва да споменем, че термичната обработка разрушава някои от ценните съставки на меда.

-нектара събиран от растенията съдържа голямо количество вода (средно 50-70%). Пчелите вкарват нектара във восъчните килийки  и започват неговото сгъстяване, чрез отнемане на водата. Когато го сгъстят до оптимална влажност,  запечатват килийките с восък. Пчеларите наричат този процес узряване на меда (зрял мед). Ако пчеларя извади меда преди да бъде узрял, то той ще има по-голям процент вода, което ще му попречи да кристализира. Ако меда е прекалено рядък това може да е сигнал че не е добре узрял (отново имайте в предвид, че акациевият мед по принцип е по-рядък и не кристализира. Един литър зрял мед тежи около 1.5 килограма.

 

За финал искам да спомена, че няма боров мед.  Иглолистните дървета не отделят нектар. Все пак е възможно пчелите да събират от иглолистни дървета мана, но тогава би следвало този мед  да се продава като манов.  Ако някой пчелар ви каже ,че продава и боров мед той или не е пчелар и не знае какво говори или ви будалка.