Предпазва ли пчелния мед от сърдечни проблеми?

   Помага ли пчелния мед за избягване на сърдечно съдови проблеми? Краткият отговор е да! Медът съдържа вещества увеличаващи нивото на азотен окис в кръвта.   Азотният окис или азотен оксид е невромедиатор (релаксатор) на гладката мускулна тъкан която е съставна част на кръвоносните съдове.

      Релаксацията води до увеличаване на вътрешното сечение  на съдовете и улесняване на кръвообращението в тялото. На практика сърцето започва много по-лесно да изпомпва необходимата кръв без да е нужно увеличаване на пулса. Азотния окис е изключително важен за намаляване (нормализиране) на кръвното налягане, намаляването на сърдечната недостатъчност, стенокардия (сърдечна болка), исхемична болест (стесняване или запушване на артерии), пренасянето на кислорода  в тялото. Освен благотворното си действие върху кръвоносната система азотния окис е токсичен за много от болестотворните бактерии в организма.

     В  тялото азотният окис се синтезира от клетки намиращи се във вътрешността на кръвоносните съдове. За целта обаче в кръвта трябва да има достатъчно висока концентрация на аминокиселината аргинин. Понеже аргининът е необходим и за много други функции на човешкият организъм, много често нивото му в кръвта е недостатъчно за да може организма да произведе достатъчно азотен окис.

   

      В света на спорта и особено в  бодибилдинга са много популярни така наречените азотни бустери. Накратко това са синтетични препарати, които при прием  тялото разгражда и произвежда допълнително азотен оксид. Основните цели са по-бързо възстановяване на мускулите след тежка  тренировка и по-доброто им  кръвоснабдяване, което води до така желаното от бодибилдърите „напомпване“.  Добрата новина е, че медът също увеличава нивото на този така важен азотен окис, при това е напълно натурален продукт с още куп други полезни съставки.

 

     Трудно е да се определи дневната доза пчелен мед необходима на организма за да предпазваме сърцето си. От една страна значение има дневния прием на храни богати на аргинин (от който тялото може само да си произведе азотен оксид). От друга страна различните видове мед от различни региони имат различен състав. Изследователи експериментирали с мед от различни краища на света са стигнали до извода, че има известна закономерност по-тъмните и по-пресни медове да  увеличават концентрацията на азотен окис повече от по-старите и по-светли.  Според някои източници  около 80гр мед на ден увеличава азотния оксид в кръвта с около 50%. Според публикация на  д-р Динко Динков 80гр. мед на ден биха били достатъчни за добра профилактика на сърдечно съдовата система.