Билки за суха кожа

   Народната медицина е натрупала богат опит в областта на домашната козметика. Употребата на билки заема важно място сред козметичните средства в сравнение с този на животинския и минералния свят.

Два феномена характеризират съвременната козметология:

 1.Връщане назад към природата и бягство от съвременната химия.

 2.Преоткриване на стари народни рецепти и способи за поддържане на кожата на лицето.

 

Билки при мазна кожа

Освен всекидневното почистване на мазната кожа тук се налага измиване с топла вода, обикновено с температура на тялото. 

Добър ефект се получава при почистване на мазната кожа с тампон, напоен в сок от кисело зеле. 

Миенето със сок от кисело зеле се препоръчва и днес, макар не ежедневно. С тампон, напоен в сапунена пяна и поръсен със сол, се правят фрикции на кожата.

Рецепти против зъбобол

 Богородична трева (Восъчна трева, Малък меденик, Cerinthe minor)

Начин на употреба:

Вземат се 5-6 стръка богородична трева, варят се във вода 20-25 минути. С отварата страдащият от зъбобол се жабури няколко пъти на ден.

Видове растителни извлеци

   Съществуват различни форми на растенията, които можем да използваме като лекарства. Като разтворители на билките се използват: вода, мляко, растителни масла (зехтин, олио), спирт (ракия), вино и оцет.   

Отровните билки

    Натрупвайки опит за лечебното действие на родните билки, народът е събрал познания за страничните ефекти на билките – нежелани ефекти и отровни действия. Народният опит е играел роля на естествен експеримент. Човекът е наблюдавал какво харесват и какво отбягват животните, както и признаците на отравяне при тях при случайната употреба на плодове, цвят и листа от отровни растения.