Отровните билки

    Натрупвайки опит за лечебното действие на родните билки, народът е събрал познания за страничните ефекти на билките – нежелани ефекти и отровни действия. Народният опит е играел роля на естествен експеримент. Човекът е наблюдавал какво харесват и какво отбягват животните, както и признаците на отравяне при тях при случайната употреба на плодове, цвят и листа от отровни растения.

 

Независимо от това, че се знае, кои билки и плодове са отровни, в много хора е залегнало убеждението, че билките поне са безвредни, независимо от крайния резултат на тяхната употреба.

Наред с натрупаните знания от народа следва да се ползва и достигнатото познание от официалната медицина – токсикологията и фармацията в областта на токсичното действие на редица билки.

Не трябва да забравяме, че на основата на отровни билки са произведени много от лекарствените средства със силен лечебен ефект: дигитоксин, атропин, морфин, нивалин и др.

Медицинската практика показва, че една трета от използваните в практиката лечебни растения причиняват отравяния, някои от които завършват фатално. Една от причините за тези отравяния е, че населението не знае за кумулирането на някои от отровните съставки в организма на човека. Това от своя страна показва, че към билколечението следва да се подхожда сериозно и много отговорно. В тази област на лечение няма място за неуки хора!

Ако има отровни билки в домашната „зелена аптека“, те трябва да бъдат отбелязани с червени етикети и надпис отровно, които се виждат отдалече. До тях не трябва да има достъп на деца.

Повече от пострадалите лица са такива, които са се лекували самоволно или по препоръка на самозвани лечители, каквито за съжаление има повече отколкото в миналото.

Отравяния могат да бъдат причинени от допира с някои билки или части от лечебните растения, които трябва да се разпознават от алергични реакции като странични действия.

Отравяния с билки посредством дихателните пътища се срещат при билкарите, билкосъбирачите, както и тези, които приемат и съхраняват билките (чемерика, хмел, чувен).

Често пъти случайни хора, попаднали в стаи или помещения (предимно със затворени прозорци), в които има мак, бял крем, бяла акация, могат да получат странични явления – гадене, слабост и главоболие.

При всяко съмнение за отравяне е необходимо да се потърси медицинска помощ (долекарска и лекарска), но не и самопомощ. Всяко забавяне е сериозен пропуск и намалява шансовете  за успех на квалифицирания екип.

До идването на лекар се дава обикновено 0,2-процентов разтвор на танин или въглен. Универсална противоотрова са медицинските въглища и мангановият окис (50 грама медицински въглен, 25г манганов окис).

По-чести отравяния настъпва със следните растения:

ГРАДИНСКИ МАК – при бране или пипане на неузрели семенни кутийки;

ЖЪЛТА АКАЦИЯ – отровна част – целите стръкове;

МОМИНА СЪЛЗА – отровно е цялото растение, особено листата;

ГОРОЦВЕТ – отровна е цялата надземна част;

СИНАП – отровно действие имат семената на растението след цъфтежа;

 

Това са само някои от отровните растения. Билките с отровно действие се отпускат по лекарско предписание.