Видове растителни извлеци

   Съществуват различни форми на растенията, които можем да използваме като лекарства. Като разтворители на билките се използват: вода, мляко, растителни масла (зехтин, олио), спирт (ракия), вино и оцет.   

 

1.      Дроги се наричат изсушените растения, било то цели или на части. Те са в две форми – нарязани на ситно или смлени (счукани) на прах.

2.      Пресни сокове – в домашни условия те се изстискват, смилат, изцеждат, като остатъкът след намокряне с вода се изстисква отново. Пресните растителни сокове запазват непроменени най-ценните съставки.

3.      Студен воден извлек. При някои билки този начин е за предпочитане. Количеството билка се залива с вода (1:3 или 1:5) и кисне 4-12 часа при стайна температура.

4.      Запарка се нарича заливането на предписаното количество билки с гореща вода, ври 1-2 минути и се оставя да се утаи половин – един час.

5.         Отварите са водни извлечения, получени чрез варене ( от 10 до 30 минути) и последващо утаяване.

  Запарките и отварите се пият студени.

   Горещи се пият само чайовете, които се дават да предизвикат пикочогонно действие, както и потогонните.

6.         В домашни условия могат да се използват и спиртни извлеци – спирт или ракия в различни концентрации (от 20-40 градуса алкохол). Съотношението при ракиите трябва да бъде 1:5, при виното – 1:10, при много случаи се използват и масла – олио, зехтин, свинска мас в съотношение 1:10.

   Освен в тези форми билките имат приложение и в сурово състояние. Това е опит от миналото на нашия народ. Много от билките са не само лекарства, но и храна. Използват се корените на много билки: черен оман, медицинска ружа, корени от орех, черница, глухарче.

   Листата на много лечебни растения се ползват и зелени като салата преди хранене. Такива са: живовляк, глухарче, лобода, киселец, зайча сянка – асперж, листа и цвят липа.