Рецепти за лечение на кашлица

 

Жълта иглика (Primula officinalis)

Вземат се 20-30 цвята от жълта иглика и миризлива теменуга, варят се в 300 грама вода или само се запарват. Слага се малко небет-шекер. Пие се два-три пъти дневно против кашлица.

Богородична трева (Восъчна трева, Малък меденик)(Cerinthe minor)

Начин на употреба против кашлица:

По две супени лъжици от богородична трева и слез се варят заедно в 0,5л вода, докато остане наполовина. Отварата се прецежда, пие се като чай, докато е топла 3 пъти дневно по 1 винена чаша.

Бъз (Черен бъз, Свирчовина, Трън-бъз, Бозик, Боизан) (Sambucus nigra)

Вземат се 3-4 цвята и се прави отвара. Пие се топла няколко пъти на ден.

 

Бяла ружа (градинска) (Althaea officialis)

Против стара кашлица с кръв и тежко дишане. Дозировка: Бяла ружа, подбел и копитник (листата му приличат на копита), по 2с.л. в 400гр. вода се варят в продължение на 20-30 мин. Към отварата се прибавя мед на вкус и ситен нишадър на върха на ножа. Взема се 3 пъти дневно.

 

Гюл (Градински трендафил, Роза) (Rosa damascena mill)

Лекува пневмония.

Прави се отвара от: гюл, троскот, слез, коприва, цвят от бъз, подбел, корени от дилянка, пелин, листа от теменуга, див мак, люляк, по равни количества – 1 с.л., нарязват се ситно, варят се в два литра вода, докато остане наполовина, прибавя се мед или небет-шекер. Отварата се прецежда и се взема по 5-6 супени лъжици дневно.

 

Дива круша

Употребява се против кашлица и туберкулоза.

Взема се около 30гр. листа от билката, вари се в 0,5л. вода, докато остане наполовина. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 1 винена чаша.

 

Дъб ( Летен (Бял дъб)) (Quercus robur)

В дъбовите кори се съдържа танин.

Употребява се при силна кашлица.

Начин на употреба: Кори от млади пролетни клончета (2с.л.) се сваряват в 200 гр. вода в продължение на 15-20 мин. Пие се студена.

 

Жълта лйакучка (Лечебна лайка, Лайка, Белиоч) (Matricaria chamomilla)

Лекува кашлица.

Начин на употреба: Цялата билка заедно с цвета се вари в 0,2л. вода. Отварата се пие като чай 3-4 пъти дневно.

 

Исландски лишей (Мъх) (Lichen islandicus)

Действа против бронхит.

Начин на употреба: Вземат се 15гр. исландски лишей, 15гр. сладка папрат, 15гр. буков цвят и 15 гр. цвят от ружа . Всички билки се нарязват на дребно, смесват се добре и се варят 5-10 мин. В 1л. вода. Отварата се прецежда, пие се със захар или мед няколко пъти на ден (като чай).

 

Употребява се против задух.

Дозировка: Исландски лишей и градински чай (мезлеке) се нарязват, смесват се по равни части. Една супена лъжица от сместа се вари в 0,4л. вода 15-20 мин. Пие се 4 пъти дневно по 1 винена чаша.

 

Подбел (Tussilago farfara)

Употребява се при кашлица, задух.

Прави се следната отвара: 5-6 стръка с листата на билката се варят в 1л. вода 5 минути, пие се като чай.

 

Телчарка (Polygala major jacg)

Тази билка се употребява против белодробни болести.

Начин на употреба: От сушени корени – 30гр., счукани се варят в 0,5л. мляко в продължение на 15 минути. Пие се по 1 чаена чаша (или 1 чаена лъжица за деца) 3 пъти на ден.

 

Урбаличе (Самобийка, Гергьовденче) (Glechoma hederacea)

От билката се използват целите стръкове. Бере се през пролетта. Препоръчва се при болести на дихателната система, особено полезна за болни от астма.

Отварата се приготвя, като се вземе 1 чаена лъжица от билката, вари се 250 мл. вода 5-10 минути, прецежда се и се пие на три пъти през деня. Това е доза за един ден.

 

Барабой (Картофи) (Solanum tuberosum)

За инхалации при заболявания на белите дробове се дишат парите на сварени картофи.

 

Ряпа (Бяла ряпа и Черна ряпа)

Често се комбинира с мед.

Една стара народна рецепта: издълбава се средата на ряпата и се поставя една лъжица захар – престоява от вечерта до сутринта. Сокът се пие при простудни заболявания на горните дихателни пътища.

 

Хрян

Това е градинско растение, много често се среща и подивяло. Ползва се коренът на билката.

Хрянът, смесен с мед (1:1), се употребява при възпаление на дихателните пътища.

 

Борова смола

Боровата смола се употребява за лечение на кашлица и болки в гърдите. Тя се образува по кората на боровите дървета и засъхва. Правят се малки топчета, колкото грахови зърна, като се смесват със захар. Вземат се по 3-4 пъти на ден по 1 доза.

 

Дюля

Употребява се против лоша кашлица. Доза: Семки от узрели дюли – 1ч.л. се попарват с 300гр. вода. Чаят се пие студен, няколко пъти на ден: за деца – по 1 с.л.; за възрастни – по 1 кафена чаша.

 

Смокиня (Смоква) (Ficuscarica)

Лечебните свойства на листата и плодовете на това растение се използват широко при лечение на много болести.

Листата се берат преди дървото да е направило плод – през юни. Те се употребяват при кашлица.

Начин на приготвяне на отварата: 2с.л. от листата се запарват в 0,4л. вода, пие се 3 пъти дневно по една малка ракиена чаша.

Отвара от плодовете: 1с.л. нарязани плодове се варят 10 минути в 0,3л. вода, пие се на глътки 3 пъти дневно по една малка ракиена чаша.

 

Ябълка

Сокът на ябълката се прилага в народната медицина против бронхити.