Рецепти против зъбобол

 Богородична трева (Восъчна трева, Малък меденик, Cerinthe minor)

Начин на употреба:

Вземат се 5-6 стръка богородична трева, варят се във вода 20-25 минути. С отварата страдащият от зъбобол се жабури няколко пъти на ден.

 

Бор (Pinus sylvestris)

Трески от борово дърво и кората му, натопени в силен оцет, се употребяват за мазане при зъбобол и болки на венците. За лечение на венците се прибавя и малко печена стипца. 

Бутрак (Охтивче, Камшик, Маясаливче, Чичак, Мастика, Ребник) (Agrimonia eupatotia)

Лекува болки на венците и зъбобол. Вземат се 1-2 стръка, варят се 10-15 мин. Отварата се прецежда и с нея се жабури 4-5 пъти дневно. 

Дрян ( Cornus mas)

Дренките затягат венците и заздравяват зъбите.

Доза: Вземат се дренки, дюля и млади дъбови кори по 2с.л., варят се във 200 гр. вода и 200гр. оцет 15-20 мин. Към отварата се прибавя и малко лимонтузу. Отварата се утаява, прецежда, употребява се 2-3 пъти дневно за жабурене на устата 2-3 пъти един подир друг, като отварата се подменя (изплюва).

 

Дъб ( Летен (Бял дъб)) (Quercus robur)

Употребява се против афти в устата, болки и кървене на венците.

Приготвя се следната отвара: Кори от млади пролетни клончета (2с.л.) се сваряват в 200 гр. вода в продължение на 15-20 мин.

 

Употребява се и против зъбобол

 Начин на употреба: Вземат се няколко чашки (шапки на жълъд), варят се в 0,5л. вода около 1 час. Отварата се прецежда и с нея болният се жабури няколко пъти на ден, като отварата се задържа по-дълго  устата.

 

Очиболец (Планински очиболец, Четирилистен очиболец, Бутурак) (Potentilla tormentilla neck)

При зъбобол се прави отвара от изсушен цвят – 2 с.л. билка в 0,3л. вода, ври 5-10 мин. и се пие, когато се усети пристъпът на зъбобола.

 

 

Смърдушка (Зайча стъпка, Омайниче горско, Гребник) (Geum urbanum)

От тази билка се използват само корените, които се берат през есента.

Прилага се при възпаление на венците – чрез жабурене.

Начин на приготвяне на отварата: Взема се една стиска (три пръста) корени, които се слагат в 0,3л. вряла вода, престояват 2-3 часа. Отварата се пие студена 3-4 пъти дневно по 1 малка ракиена чаша (при 4-5 супени лъжици).

 

Чер оман ( Зарасличе, Чер корен) (Symphytum officinale)

Тази билка се среща по влажните места из цялата страна. Употребяват се коренищата, обелени и изсушени.

Билката се употребява за укрепване на зъбите – чрез гаргара с отвара.

Отварата се приготвя по следния начин: Вземат се 2 супени лъжици от нарязаните на ситно корени, варят се в 0,5л. вода 15-20 минути.

 

Гюзум (Градински джоджен)

Употребява се против болни зъби и венци.

Дозировка: Взема се 1 шепа от билката и 1с.. печена стипца. Поставя се в шише и се залива с достатъчно количество спирт, престоява 3-4 дни на слънце, но покрита. Зъбите и венците се лекуват чрез втриване и жабурене.

 

Готварска сол

Употребява се против зъбобол. Употребява се тогава, когато други средства и медикаменти не помагат. Прилага се по следния начин: прави се наситен разтвор от коняк и сол, с който се напоява тампонче чист памук и се поставя на зъба няколко пъти, докато болката премине.