Рецепти за лечение на главоболие

 

Жълта иглика (Аглика)(Primula officinalis)

Аглика – едно коренче, хмел 5-6 шишарки, един корен дилянка, едно – две стръкчета жълта комунига и един стрък коприва се нарязват на дребно.  Варят се в 1л. вода в продължение на 15 мин. Кисне половин час  и се пие три пъти дневно преди ядене по една кафена чашка. Пиенето продължава докато премине главоболието.

 

Див люляк (Бясно дърво) (Daphne mesereum)

Билката се употребява против силно и продължително главоболие.

Билката е отровна. Използва се следната дозировка: Плодовете от дивия люляк – 2 с.л., се варят в 400гр. вода, докато остане наполовина. Пие се по 1 ракиена чаша веднъж дневно.

 

Дива тиква (Bryonia alba)

Употребява се против главоболие.

Корени от дивата тиква – 2 с.л., се измиват много добре, нарязват се на дребно и се варят във вода – 0,3 л., докато остане наполовина. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 1 кафена чаша.

 

Дяволска уста ( Leonurus cardiac)

Употребява се при главоболие.

Начин на употреба: Две супени лъжици от билката се запарва с 500гр. вода и се оставя да престои 2 часа, прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

 

Жълт звездел (Звездан, Обикновен звездан, Рогат звездан, Глушина) (Lotus corniculatusa)

При главоболие.

Дозировка: Приготвя се отвара от 1с.л. в 400гр. вода, която ври 10-15 мин. И се пие 2-3 пъти на ден по една кафена чаша.

 

Чемерика (Бяла чемерика)

Това е много отровна билка.

Употребява се умерено при главоболие и други болести.

Отварата се приготвя по следния начин: Вари се 1 чаена лъжица от билката в 0,5л. вода 10-15 мин., пие се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

 

Барабой (Картофи) (Solanum tuberosum)

Против главоболие: Нарязват се 2-3 картофа на тънки филийки, поръсват се добре със смляно кафе и се слагат на челото и слепите очи, докато престане главоболието.

 

Гюзум (Градински джоджен)

Употребява се против главоболие.

Дозировка: Вземат се 3 гр. джоджен, 10 гр. липа и 5гр. мащерка, варят се в 0,3л. вода, докато остане наполовина, пие се 3 пъти дневно преди ядене по 1 чаена чаша вместо вода.