Рецепти за проблемна менструация

 

Върба (Salix alba)

Кори и листа, смесени с овчарска торбичка, се употребяват вътрешно като отвара против силна менструация.

 

Акация (Салкъм) (Robinia pseudoacacia)

Бяла акация – Цветоветена растението са споменати в списъка на отровните и силно действащи растения, които се употребяват само по лекарско предписание.

Листата се варят и отварата се пие от жени, на които менструацията е закъсняла.

 

Анасон (Pimpinella anisum)

Регулира менструацията.

Изпълнява се следната рецепта – равни количества анасон, лайкучка, дърчин, карамфил и няколко зрънца черен пипер се варят в 1,5л. вода, докато остане на половина. Отварата се оставя да се утаи, прецежда се, пие се по 1 чаша, докато е топла, 3 пъти на ден. Препоръчват се разтривки по кръста и слабините. Разтривките и пиенето на отварата продължава, докато менструацията се оправи и тръгне редовно.

 

Брош (Rubia tinktorum)

При нередовна менструация.

Начин на приготвяне и употреба: Вземат се брош, анасон, лайкучка, авлиджан, дърчин, карамфил по 2 супени лъжици и няколко зрънца черен пипер, варят се в 1,5л. вода, докато остане наполовина. Отварата се утаява, прецежда се и се взема по 1 кафена чашка 3 пъти дневно.

Със същата отвара се правят разтривки на стомаха, кръста и слабините.

 

Бяла върба (Salix alba)

При изобилна менструация и трае по-дълго.

Вземат се орехови и върбови листа по 10гр., варят се 15-20 мин. В 0,5л. вода. Отварата се прецежда и се пие студена сутрин един час преди ядене в продължение на 5 дни преди и 5 дни след менструацията.

 

Бял имел (Viscvm albvm)

Това растение е паразитно по дърветата. Вечнозелен паразитен храст.

Фигурира в списъка на отровните растения. При внимателно дозиране и лекарско предписание е без опасност за здравето.

Дозировка при маточен кръвоизлив: Вземат се 2-3 стръка(клонки), варят се в 0,5. Вода, докато остане наполовина. Пие се по 1 кафена чаша сутрин и вечер.

 

 

 

 

Главня (Еритон, Мораво рогче, Главница, Намел, Рогалка) (Claviceps pvrpurea / Tulasne)

Силно отровна. Да се взема само под контрол на лекар.

Специфично средство за лечение на кръвотечения на матката и при нередовна менструация.

Дозировка: Прави се запарка от 1 кафена лъжичка счукана билка с 300 гр. вода. Пие се след 1 час по 1 супена лъжица 2-3 пъти дневно.

 

Дръжки от вишна ( Stipites cerasorum)

Най-подходящият момент за бране е преди да са напълно узрели плодовете, тъй като изсушените дръжки трябва да бъдат зелени (а не черни или тъмнокафяви). Имат силно тръпчив вкус.

Подобно лечебно действие имат и дръжките на черешите.

Лекува обилна менструация.

Доза: Вземат се 15-20 дръжки от вишна, варят се в 150 гр. вода в продължение на 5-10 минути. Пие се 3 пъти дневно самостоятелно или като съставна част на всички чайове, лекуващи отделителната система. 

 

Дърчин (Канела) /Употребяват се корите/ (Cortex cinnamomi)

Билката се употребява за спиране на силна менструация.

Доза: 10-15гр. от канелата се вари в 1л. вода, докато остане наполовина. Отварата се пие сутрин и вечер по една ракиена чаша до спиране на менструалното течение.

 

Дяволска уста ( Leonurus cardiac)

Употребява се при нередовна менструация.

Начин на употреба: Две супени лъжици от билката се запарва с 500гр. вода и се оставя да престои 2 часа, прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

 

Жълта турта (Кадифе, Крокон, Невен) (Calendula officinalis)

Предизвиква менструация.

Начин на употреба: Взема се един стрък от билката, заедно с цвета, вари се в 0,5л. вода 5-10мин. Пие се студена от жени, чиято менструация е спряла.

 

Лекува миома.

Начин на употреба: Смесват се по равни количества (по 1 с.л.) турта и градинска жълта ружа, попарват се с 100-150 гр. вряла вода, кисне 10-15 минути. Изпива се наведнъж. Взема се 1 път дневно в продължение на 2-4 месеца до изчезване на миомата.

 

Кадънка (Див мак, Пукалче) ( Papaver rhoes)

Лекува изобилна менструация.

Див мак, къпина и маточина се нарязват на дребно и от всяка билка се взема по 1с.л., варят се в 1л. вода, докато остане наполовина. Пие се по 1 малка ракиена чаша сутрин и вечер в продължение на 10 дни, докато спре кръвотечението.

 

 

Клинавиче (Клиновиче, Орлови нокти) (Astragalum glyciphyllus)

Употребява се против менструални болки.

Начин на употреба: Взема се клиновиче – 10гр. и мъжко клиновиче (щъркелче), нарязват се на дребно, варят се в 1л. вода около половин час. Отварата се прецежда, пие се студена 3 пъти дневно при ядене по 1 кафена чаша. Пиенето на отварата продължава, докато болките отминат.

 

Петелови гащи (Орлови гащи, Лесичина) (Cirydolis cava)

Билката е отровна!

Употребяват се само грудките.

Тази билка се употребява главно за регулиране на менструация и предизвикване на закъсняла менструация.

Начин на приготвяне на отварата: Вземат се от билката 2 супени лъжици нарязани на ситно грудки, варят се в 0,5л. вода, пие се по 1 с.л. 3 пъти дневно.

 

Червен кантарион

Това е една от много горчивите билки, срещана у нас почти навсякъде. Поради горчивия си вкус, по-силен дори от пелина, билката успешно се прилага при нередовна менструация.

Начин на приготвяне на отварата: Взема се 1 супена лъжица от надробената билка (цвят, листа, стрък) и се вари в 0,5л. вода 10-15 минути. Това е доза за един ден, пие се на глътки преди ядене.

 

Червено подъбиче (Горчива чубрица, Количав бурен, Змийско биле) (Iaeurium caamaedris)

Тази билка се прилага за регулиране на менструацията.

Употребява се отвара от билката, приготвена по следния начин: Вземат се 2 супени лъжици от билката, варят се в 0,4л. вода около 5 минути. Пие се 3 пъти дневно.

 

Черница (черна и бяла)(Morus nigra, Morus alba)

Използват се всички части – плодове, листа, кора.

Отвара от кора на бяла черница се употребява при нередовна менструация. Отварата се приготвя по следния начин: варят се 2 супени лъжици нарязани на ситно кори в 0,3л. вода 15-20 минути, пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чаша.

 

Чер оман ( Зарасличе, Чер корен) (Symphytum officinale)

Тази билка се среща по влажните места из цялата страна. Употребяват се коренищата, обелени и изсушени.

Билката лекува маточни кръвоизливи.

Отварата се приготвя по следния начин: Вземат се 2 супени лъжици от нарязаните на ситно корени, варят се в 0,5л. вода 15-20 минути, пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чаша.

 

 

Гюзум (Градински джоджен)

Употребява се против болки в матката.

Дозировка: Взема се 1 шепа джоджен, сварява се в 0,5л. вода 10-15 минути. Отварата се разделя на три части и се изпива в продължение на 3 часа – по 1 чаша на всеки час. Може да се прибави мед или захар. А със сварения джоджен се налага коремът, като се лежи 2-3 часа.