Видове пластмаси

 Най-използваните видове пластама в бита при опаковането на храни и напитки. Кои е добре да избягваме .

 

 

Пластмасата съществува навсякъде около нас. Това е материал, който лесно може да бъде моделиран. Пластмасата намира широко приложение в много отрасли – използва се както в бита, така и за изработване на различни детайли. Пластмасите могат да бъдат в различни цветове, с различна плътност, гъвкави или твърди, прозрачни. Освен това пластмасата е лек и непропусклив вода материал. Фактът, че е здрав и лек, го прави предпочитан и евтин материал. Съществуват над 50 вида пластмаси. Най-масово използваните видове имат номерация, която е обозначена  в триъгълник на дъното на пластмасовите изделия. Ето някои от видовете пластмаса:

1.       С 1 или РЕТ се отбелязва полиетилен терефталат – този вид пластмаса се използва за направата на бутилки за безалкохолни напитки, минерална вода, сиропи за кашлица, опаковки на бисквити.

2.       С 2 или HDPE се отбелязва полиетилен с висока плътност – този вид пластмаса се използва за направата на бутилки, найлонови пликчета, пликчета за фризер, кутии за сокове и сладолед, бутилки за прясно мляко, опаковки за измиващи и почистващи препарати, кошчета за отпадъци и др.

3.       С 3 или PVC се отбелязва поливинилхлорид – този вид пластмаса се използва за изработването на опаковки за козметични продукти, канализация, тръбопроводи, дограма, изолация на ел. уреди, блистери и др.

4.       С 4 или LDPE се отбелязва полиетилен с ниска плътност – този вид пластмаса се използва за направата на меки бутилки, найлонови торбички за еднократна употреба, домакинско фолио, различни контейнери, опаковки на миещи препарати, шампоани, козметични продукти и др.

5.       С 5 или PPсе отбелязва полипропилен – този вид пластмаса се използва за изработване на сламки, чаши, домакински съдове, контейнери за храна, кофички за кисело мляко, опаковки на сладкарски и тестени продукти, памперси и др.

6.       Със 6 или PS се отбелязва полистирен (наричан още стиропор) – този вид пластмаса се използва за чаши за горещи напитки за еднократна употреба, кутии за яйца, кутии за храна за вкъщи, играчки, саксии, пепелници и др. Някои производители на българско кисело мляко използват за опаковка кофички, произведени от този вид пластмаса.

7.       Със 7 или О (Other) се отбелязват други видове пластмаса. Тук се отнасят поликарбонат (РС), полилактид (PLA-продукти, изработени от възобновяеми суровини) – този вид пластмаса се използва за изработване на бебешки шишета, кутии за съхранение на храна, бутилки за вода за многократна употреба и др.

ABS( акрилонитрил бутадиен стирен) или номер 9 -  този вид пластмаса се използва за изработване на монитори, кафе машини, кутии за телевизори, мобилни телефони.

PLA (полилактид) – този вид пластмаса е направена от био-разградими продукти, каквито са царевичното и картофеното нишесте, захарното цвекло и други суровини, съдържащи скорбяла.

PES пластмаси – този вид пластмаси са едни от най-новите и представляват полиестер с много голяма устойчивост към химикали и високи температури. Продуктите от този вид пластмаса могат да се стерилизират многократно, без това да се отрази на качеството им.

PTFE (тефлон) – този вид пластмаса е широко разпространен в домакинството под формата на покритие на домакински съдове. Това покритие се представя в рекламите като незалепващо, лесно почистващо и безвредно за здравето. Но действителнотта е друга. При прегряване тези покрития отделят токсични газове, които са вредни за здравето на хората. Една от съставките на тефлона е перфлуороктановата киселина, за която е установено, че има канцерогенно действие.

РЕТ опаковките до скоро се смятаха за безвредни при еднократна употреба. Такива са опаковките на безалкохолни напитки и минерална вода. Най-новите изследвания, направени върху този вид пластмаса показват, че този вид бутилки в дългосрочен план също отделят вещества, влияещи отрицателно върху здравето на човека. Тези опасни вещества попадат в безалкохолните напитки или водата и тяхното натрупване може да доведе до смущения у някои полови хормони.

За сега за безопасни за здравето на човека се смятат пластмасите с номера 2, 4 и 5, или това са HDPE, LDPE и PP.

Най-добре е да избягваме пластмасите с номера 3, 6 и 7, т.е. PVC, PS и PC.

PVC пластмасите се използват често за опаковане на месо. Тези пластмаси съдържат омекотители, които се наричат „пталати“ и оказват влияние върху хормоналния баланс на човека. При производството на този вид опаковки се отделя диоксин, определен като мощен канцероген. Много детски играчки продължават да се произвеждат от този вид пластмаса.

Пластмасите с номер 6 или PS се делят на два вида – екструдиран и неекструдиран полистирен. Екструдираният полистирен (стиропор) се използва за изработване на кутии за храна  за вкъщи и за чаши, тъй като тези кутии и чаши съхраняват напитките и храната топли по-дълго време. Неекструдираният полистирен се използва за прозрачни кутии за храна, чаши и пластмасови прибори. И от двата вида полистирен се отделя стирен, който се смята за канцероген.

Пластмасите под номер 7 и рециклираните пластмаси също могат да доведат до заболявания като диабет, рак, затлъстяване, ранно начало на пубертета, понижаване на имунитета, понижаване на паметта, аборти, рак на простата, рак на гърдата и др.

При изгарянето си пластмасите отделят отровни газове.