Диетите за отслабване

      Всеки иска да има хубава фигура и не малко жени и мъже се  подлагат на различни диети. Но коя диета е най-подходяща? Търсим  информация и попадаме на добри отзиви за някаква диета за  отслабване и решаваме да я пробваме.

Това, обаче не означава, че  ще има същите добри резултати и при нас. Всеки организъм е  различен, което означава, че и диетите действат по различен начин на  различните хора. 

   Няма универсална рецепта за отслабване. Всеки трябва да открие  подходящата рецепта за себе си. Някои хора имат непоносимост към определени храни, други се хранят прекалено хаотично. Най-добрият начин за постигане на добри резултати е консултация с диетолог, който да определи кои храни са подходящи и кои не, как да протича режима на хранене, какви ограничение да се правят. Но не всеки има възможност (било то финансова или липса на време) да потърси такива консултации. Ето няколко съвета, които бихте могли да следвате:

    1.Храненето трябва да се случва по няколко пъти на ден (четири – пет). Но това съвсем не означава да се тъпчем по пет пъти на ден. Просто да успяваме да хапваме по нещо по-често ( хапването на плод също се брои за хранене, може и повече от един плод). Както се казва да се яде по-често по малко. По този начин метаболизма е по-бърз, храната се преработва по-бързо и не се натрупват излишни килограми. В обратния случай, поради рядкото приемане на храна, организма си трупа запаси докато настъпи следващия момент за хранене, за да си осигури необходимата енергия.

    2.Вечерята трябва да се приема възможно по-рано. Най-подходящо време е 6-7 часа. Не трябва да се прекалява с количеството храна за вечеря. Много хора в забързаното си ежедневие през деня почти нямат време за хранене и хапват нещо набързо в движение, а вечер си хапват обилно. Това е много неправилно и води до напълняване и някои смущения в организма. През деня трябва да се приема достатъчно количество храна, за да си набавя организма необходимата енергия. Най-подходящо време за обяд е между 13:00 и 15:00 часа, тъй като тогава стомахът е най-активен. Нощта е времето, когато бъбреците са най-активни и късните вечери водят до изместване на енергията, необходима за работата на бъбреците към стомаха, който трябва да преработва храната. Това може да доведе до образуването на камъни в бъбреците, смущения в съня и други здравословни проблеми. 

    3.Трябва да се приемат достатъчно течности, тъй като по-голямата част от организма ни е вода. Приемането на повече течности и най-вече вода, помага да се освобождаваме от токсините. Някои напитки не се смятат за течности – например млякото, кафето и др. Кафето дехидратира, затова когато пием кафе е желателно заедно с него да приемаме и вода.

    4.За да намалим килограмите си можем да наложим ограничения по отношение на някои храни. Това не означава да ги изключим от менюто си, а просто да сведем количеството им до минимум. Такива храни са хлябът, тестените изделия, сладките изкушения, газирани напитки. Сладките храни могат да се заменят с храни, съдържащи естествени захари – мед, пресни и сушени плодове. 

  5. Много полезно за организма е също да го пречистваме от токсините от време на време. Това може да направим като три дни поред пием само вода, чай, пресни сокове. Тези, които не могат да издържат могат да си похапват и плодове, но само това. Така организма се пречиства от токсините .

    И все пак ако искаме да се грижим добре за нашия силует не е достатъчно само да се ограничаваме по отношение на храната, но и трябва да се движим достатъчно. Необходимо е поне половин час на ден човек да се движи, било то на разходка, спортуване и т.н. Не всеки има желание или възможност да спортува, но това не пречи да походите известно време за да раздвижите тялото си. Обездвижването се отразява отрицателно не само на нашата фигура, но и на здравето ни като цяло. Преди да започнете каквато и да е диета премислете дали е подходяща за вас и дали ще сте достатъчно последователни да я изпълните. Но когато човек има желание и е по-упорит, постига успехи.