Винотерапия или колко полезно е виното?

   Като лечебно средство виното е било използвано от предците ни хиляди години. При траките е било издигнато почти в култ. Дори и Хипократ го е препоръчвал с лечебна цел. В средновековието е било използвано като съставна част на много лекарства.

През 1882г. е установено, че тифусния бацил умира след като се постави в бяло или червено вино след половин до два часа. Също така виното действа обеззаразяващо при холерните бацили, колибацилите, туберкулозата и др.  При епидемии, при които заразата се разпространява чрез питейната вода се е препоръчвало водата да се смеси с вино няколко часа преди консумация.  Умерената консумация повишава защитните сили на организма срещу много болести. В народната медицина  се препоръчва консумацията на горещи вина правещи организма по-устойчив на грипните вируси.

   При изгарянето на един грам алкохол се получават около 7 калории.  При един литър вино около 600-800 калории. Освен алкохол, виното съдържа органични киселини, минерални соли, феноли, а в по-малки количества и витаминни и аминокиселини. Научно установено е, че вината от сорта каберне совиньон оказват радиозащитен ефект при подложени на облъчване организми. Освен това виното възбужда работата на черния дроб и така токсичните остатъци от храносмилането се изхвърлят от организма по-бързо. 

   Виното засилва апетита и помага за по-бързо храносмилане,  стимулирайки отделянето на слюнка и стомашни сокове.  Не на последно място влияе на нервната система и психиката, предизвиквайки благоразположение на духа до еуфория. В днешния забързан свят стреса, на който се подлагат хората много често не може да бъде поет от организма и това неминуемо води до куп здравни и психични проблеми. Виното в умерени дози е чудесно средство за борба със стреса.

   Огромен брой са изследванията доказващи, че хората консумиращи вино живеят средностатистически по-дълго от въздържателите.  Изясняват се все повече ползата от виното при превенцията от сърдечно съдови заболявания.  Учени от Института по профилактични грижи за здравето в Копенхаген са наблюдавали 13 000 човека в продължение на десет години и са установили че тези които консумират 3 до 5 чаши вино на ден в повечето случаи живеят по-дълго от тези които са абсолютни въздържатели. Според други изследвания при умерена консумация  от 3-4 чаши дневно смъртността от сърдечно съдови заболявания може да намалее с 30-50 процента спрямо въздържателите. Фенолните съединения във виното играят огромна роля за здравето ни.  Резвератрола  възпира съединяването на тромбоцитите и по този начин намалява риска от тромбоза, освен това според изследвания резвератрола и катехина подтискат образуването на туморни образувания. Фенолите освен това имат антиоксидантен ефект, намаляват възможността за поява на артеросклероза.  Виното освобождава азотен окис в кръвта, което довежда до отпускане кръвоносните съдове, така се подобрява циркулацията на кръвта, което от своя страна предпазва от множество сърдечно съдови проблеми.

Колко вино да пием?  Виното носи огромни ползи за здравето ни, при условие, че се пие умерено.   Какво количество обаче е умерено е въпрос, при който отговора може да варира за всеки отделен човек. Научно доказано е, че консумацията на алкохол в съотношение грам алкохол на килограм живо тегло е без вредни последици за организма. Ако приемем, че в един литър вино се съдържат около 70-80 грама алкохол, следователно човек с маса 70-80кг. може да пие до един литър вино на ден без вредни последици. Френската медицинска академия определя, че дневна доза от 50 грама чист алкохол е безопасна. Този алкохол се съдържа в 125мл. алкохолна напитка с концентрация  40 градуса или половин литър вино с алкохолно съдържание 11об%

Все пак полезното количество много зависи от физическото и психологическо състояние на организма, храната, скоростта с която се консумира и други.  Когато виното се пие с храна и бавно в кръвта постъпва по-малко алкохол.